Mäta fönster.jpg

Mäta fönster

När du ska mäta fönster är det viktigt att du mäter på rätt sätt så måtten blir exakta och fönstren passar. Många tror att det är besvärligt att byta fönster och dörrar hemma, men så behöver det inte vara. Det går bra att göra fönsterbytet själv utan hjälp av hantverkare, så länge du vet vilket mått på fönstret som gäller. I den här artikeln kan du läsa om hur du enklast mäter fönster.

Hur mäter man fönster?

När du ska mäta fönster finns det en del som kan vara bra att ha koll på så allt går rätt till.

Vad behöver jag för att mäta fönster

  • Ta fram papper, penna och tumstock
  • När du har fått rätt mått på dina fönster ska de alltid beställas i bredd x
    höjd

Det finns två olika sätt att mäta fönster på – modulmått och karmyttermått.

Modulmått är bäst att använda om det är ett nytt hus eller om man öppnar upp ett nytt hål i väggen för fönster eller altandörr. Om det sitter ett befintligt fönster som du vill byta ut till ett nytt, så är det bättre att mäta karmyttermåttet på befintligt fönster.

I vår webbshop är det alltid karmyttermått som anges vid beställning!
Nedan förklarar vi mer ingående skillnaden mellan måttsätten:

Vad är modulmått?

Modulmått är måttet på det hål i väggen som fönstren ska monteras i. Genom att mäta hålet i väggen får du fram fönstrets standardmått, det så kallade modulmåttet.
Ett standardmått anges alltid i hela centimeter eller decimeter. Ett modulmått är inte måttet på själva fönstret utan det är måttet på hur stort hålet i väggen ska vara för att fönstret och isoleringen ska få plats. Tänk på att mäta hålet på bredden och höjden från kant till kant.
Standardmått på fönster och dörrar anges alltid i modulmått, bredd x höjd. Det är ett standardmått som alla svenska tillverkare av fönster och dörrar har enats om.

illustration på hålmått


Hur mäter man karmyttermått?

Karmmått är fönstrets faktiska yttermått. Det är normalt 20 mm mindre än modulmåttet för att man vill lämna justeringsmån och utrymme för isolering.
Mät hela fönstrets bredd och höjd. Tänk på att om fönstret är monterat i väggen kan du behöva lossa foder från fönstret för att komma åt att mäta fönsterkarmens fulla bredd och höjd.

illustration på karmyttermått


Vad är standardmått på fönster?

Idag finns det egentligen inte något ”standardmått” på fönster, eftersom alla hus ser olika ut och fönster går att tillverka i ett stort intervall av olika mått som täcker de flesta behov. Ett väldigt populärt fönstermått är dock 980 mm x 1180 mm (modulmått 10x12) som har ett traditionellt utseende.


Börjar det bli dags att byta fönster?

När det är dags för fönsterbyte är du välkommen till oss på Menta Fönster. Här hittar du såväl underhållsfria PVC-fönster och träfönster i naturmaterial som trä-/aluminiumfönster. Vi har allt du behöver när det är dags att byta fönster eller dörrar. Behöver du hjälp med att montera fönstret kan du kolla in vår monteringsguide som enkelt vägleder dig när du ska montera fönster och dörrar.

Öppna chatt