Mäta fönster

När du ska mäta fönster är det viktigt att du mäter på rätt sätt så måtten blir exakta och fönstren passar. Många tror att det är besvärligt att byta fönster och dörrar hemma, men så behöver det inte vara. Det går bra att göra fönsterbytet själv utan hjälp av hantverkare, så länge du vet vilket mått på fönstret som gäller. I den här artikeln kan du läsa om hur du enklast mäter fönster. 

Hur mäter man fönster?

När du ska mäta fönster finns det en del som kan vara bra att ha koll på så allt går rätt till. Det finns två olika sätt att mäta fönster på – modulmått och karmyttermått.

Modulmått är bäst att använda om det är ett nytt hus eller om man öppnar upp ett nytt hål i väggen för fönster eller altandörr.
Om det sitter ett befintligt fönster som du vill byta ut till ett nytt, så är det bättre att mäta karmyttermåttet på befintligt fönster.
I vår webbshop är det alltid karmyttermått som anges vid beställning!

Nedan förklarar vi mer ingående skillnaden mellan måttsätten: 

1. Modulmått – hålet i väggen 

Modulmått är måttet på det hål i väggen som fönstren ska monteras i. Genom att mäta hålet i väggen får du fram fönstrets standardmått, det så kallade modulmåttet.
Ett standardmått anges alltid i hela centimeter eller decimeter. Ett modulmått är inte måttet på själva fönstret utan det är måttet på hur stort hålet i väggen ska vara för att fönstret och isoleringen ska få plats. Tänk på att mäta hålet på bredden och höjden från kant till kant.
Standardmått på fönster och dörrar anges alltid i modulmått, bredd x höjd. Det är ett standardmått som alla svenska tillverkare av fönster och dörrar har enats om.

Kom ihåg att i vår webbshop är det karmyttermåttet du ska ange! För att göra det enkelt kan du ta fönstrets modulmått minus cirka 20–25 mm, vilket ger dig ditt karmyttermåttet.

2. Karmyttermått

Det faktiska fönstermåttet är karmyttermåttet. Det är viktigt att det finns utrymme, cirka 20–25 mm, från modulmåttet och karmyttermåttet då isolering ska få plats. Detta är även viktigt för att fönstret ska kunna monteras korrekt i öppningen.

Så gör du för att mäta karmyttermåttet:
 • Sitter ditt fönster kvar är det viktigt att lossa befintligt foder från fönstret 
  så du ser hela fönsterkarmen tydligt, vilket gör att du enkelt kan få fram 
  ett karmmått. 
 • Mät sedan både på bredden och höjden. Dessa mått ska alltid skrivas i 
  bredd x höjd..  

 

Börjar det bli dags att byta fönster?

När det är dags för fönsterbyte är du välkommen till oss på Menta Fönster. Här hittar du såväl underhållsfria PVC-fönster och träfönster i naturmaterial som trä-/aluminiumfönster. Vi har allt du behöver när det är dags att byta fönster eller dörrar.  

Viktigt att tänka på när du ska mäta fönster

 • Ta fram papper, penna och tumstock – det som du behöver för att mäta 
  fönster. 
 • När du har fått rätt mått på dina fönster ska de alltid beställas i bredd x 
  höjd.  
 • Behöver du hjälp med att montera fönstret kan du kolla in vår 
  monteringsguide som enkelt vägleder dig när du ska montera fönster 
  och dörrar.  
   

Kontakta oss för mer information

Ni är välkomna att kontakta oss via telefon, mail eller vår chatfunktion.
Vi hjälper er gärna med de frågor ni har.
Välkomna

Powered by Octaos Webshop