Kitta Fönster_c.jpg

Hur kittar man fönster?

För att fönster ska hålla sig fina och få en lång livslängd krävs det att man ser över sina fönsters skick regelbundet och underhåller dem på rätt sätt.

Träfönster bör regelbundet ses över och underhållas, eftersom trä är ett dyrt material och enklare tar skada vid fukt och temperaturväxlingar än vad

exempelvis underhållsfria PVC-fönster gör. Detta gör man genom att kitta om fönster, en fönsterrenovering med andra ord.

Kitta om fönster – 5 tips

Hur kittar man fönster? Vi kommer gå igenom steg för steg hur man ska kitta om gamla fönster på bästa sätt.

1. Ta bort kitt och gammal färg

När man ska kitta fönster på nytt är det viktigt att först ta bort gammalt kitt och färg som sitter löst eller som har spruckit.

  • Skulle trät vara ruttet måste dessa delarna bytas ut
  • Skulle det kitt som redan finns på fönstret vara i dåligt skick bör allt tas bort

2. Rengör med målartvätt

Efter att all färg och gammal kitt skrapats bort ska man rengöra fönstret med målartvätt och sedan låta torka.

3. Slipa, olja och grundmåla fönstret

När fönstret torkat är det dags att börja slipa ytan, det är viktigt att man slipar ordentligt så ytan blir som ny. Torka sedan bort damm och annat med en torr trasa för att sedan börja olja och grundmåla de trärena ytorna. Se även till att grundfärgen hamnar i kittfalsen då det förhindrar att ämnen i kittet sugs upp av trät.

4. Kitta om fönster

När grundfärgen torkat ordentligt är det dags lägga på nytt kitt. Lägg kittet med en kittspruta eller en kittkniv. Doppa kittkniven i vatten med diskmedel, för att förhindra att kitt ska fastna. Efter man placerat kittet ska man jämna ut ytan och ta bort överflödigt kitt. Tänk på att kittet ska vara jämnt och i samma vinkel runt hela fönstret.

5. Måla fönstret

När kittet har torkat ordentligt, se angiven tid på förpackningen för det kitt som använts, är det dags att börja måla fönstret. Detta görs två gånger för bästa resultat.

Kan man kitta om gamla fönster?

Det kan vara svårt att veta när det är dags att kitta gamla fönster. Ett tips är att se över fönstren för att se om färgen eller gamla kittbitar börjat lossna.
Om detta har inträffat behöver man kitta om sina fönster på nytt. Om man kollar sina fönster regelbundet är det här lätt att upptäcka och går enkelt att fixa.

Varför kitta om fönster?

Kitta om fönster är viktigt för att:
• Förhindra att fukt tränger in och förstör fönstret
• Fönstrens livslängd förlängs
• Värmen hålls inne, vilket drar ner ens kostnader på sikt

Lycka till och tveka inte på att kontakta oss med dina frågor eller funderingar!

Öppna chatt