Öppningsbara fönster

Menta Fönsters PVC-fönster levereras med dreh/kipp-funktion på de öppningsbara fönstren. Detta är en funktion för fönster som öppnas inåt i flera olika lägen. Detta är samma funktion som finns på de inåtgående dörrarna.

Dreh-kipp är en funktion som används i stora delar av Europa på grund av att man där ofta använder utanpåliggande jalusi eller fönsterluckor för att hindra solen från att skina in i huset men samtidigt kunna ha fönstret öppet. Det skulle inte gå om fönstret öppnades utåt.

Även om det inte är så vanligt med jalusier och fönsterluckor i Sverige har det visat sig att denna funktion har ytterligare fördelar som lämpar sig för vårt sätt att bygga.

Ofta placeras husets radiatorer (element) under fönster för att värma upp glaset och den inkommande luften. I ett traditionellt fönster öppnas fönstret i nederkant och då släpps i regel mycket av radiatorns värme ut genom fönstret istället för att ta med den friska liften in i rummet.
För ett fönster som står i ventilerat läge (kipp) stiger den uppvärmda luften (från radiatorn) utmed fönstrets glas och tar med den friska luften i överkant och cirkulerar i rummet. Detta ger en ytterst bra ventilation till huset utan att göra onödiga värmeförluster.

Smart funktion med öppningsbara fönster

Många oroar sig för att inte kunna ha lampor och växter i fönstren som man ofta vill placera på insidan av fönstret på grund av att fönstret öppnas inåt.
Detta är dock något man till största delen inte behöver tänka på eftersom man kan ställa fönstret i ventilerat läge utan att glaset kommer så långt in att det nuddar växterna. Snarare kan det vara bra att luften inte blåser rakt på växterna (traditionell öppning i nederkant) utan att det fläktar i överkant på fönstret och då inte påverkar växterna på fönsterbrädan.

Inte heller gardinerna kommer att påverkas i ventilerat läge (kipp) eftersom fönsterbågen stannar innan den når gardinen. I varje fall om väggens djup är av normaltjocklek och fönstret monterats i ytterkant av väggen vilket är mest vanligt.

Då fönstret skall putsas är det väldigt enkelt att komma åt det utvändiga glaset eftersom man öppnar glaset inåt sidohängt.

Våra öppningsbara fönster öppnas inåt och har som standardutförande en funktion som vi benämner ”Dreh/Kipp”. I denna funktion ingår 3 öppningsmöjligheter och de kallas dreh, kipp och microläge.

  • Dreh-läge  (sidohängt)
  • Kipp-läge  (Underkantshängt med en öppning på ca 10-15cm)
  • Micro-läge (Underkantshängt med en öppning på ca 1cm)

Dreh står för sidohängt och då öppnas fönstret med hängningen på höger eller vänster sida om fönsterbågen. I detta läge kan fönsterbågen öppnas fullt inåt och det är en mycket bra funktion då glaset skall putsas.

Att tänka på när man väljer hängning  - gångjärnens placering på dreh-funktionen
Vår rekommendation för vilken sida gångjärnen skall sitta på är som följer:
1. Skall fönsterbågen öppnas mot en vägg eller möbel i rummet bör gångjärnen sitta på samma sida som möbeln eller väggen sitter på. På detta sätt kan bågen ställas upp utan att stjäla extra utrymme från rummet.
2. Om fönstret sitter mitt på en vägg rekommenderar vi att högerhänta personer tar högerhängda fönster och vice versa för vänsterhänta personer (förenklat så klart). Detta göra tt man vi öppning av fönstret sträcker sig diagonal fram mot handtaget och det blir enklare att öppna.
3. Om fönstret sitter bredvid en dörr eller ett fönster vill man ofta att hantaget är på den sida som riktas mot den andra produkten.
4. Om fönstrets bredd överstiger fönstrets höjd med mer är 25% (bredd > 1,25*höjd) så kommer inte fönstret att utföras med en sidohängning (dreh) eftersom detta påverkar gångjärnen.

Handtagets placering på ett öppningsbart fönster:
Utav ergonomiska skäl placerar vi ej fönstrets handtag i mitten karmsidan utan något nedanför mitten. Handtagen placering i visas nedanstående tabell.

Fönstrets karmyttermått, höjdmått (mm). Handtagshöjd från nederkan av fönsterkarmen (mm).
386-546 178
547-736 228
737-916 358
917-1116 458
1117-1366 558
1367-1616 658
1617-1866 758
1867-2216 1108

Om man önskar att fönstret skall ha en spaltventil är det endast i ett öppningsbart fönster som de kan monteras. Spaltventilen släpper igenom luft som strömmar mellan karmen och bågen.
Spaltventil monteras inte på fasta fönster eftersom man då skulle vara tvungen att göra hål i karmen in till karmens stålregel och då möjliggöra korrosion. Därför monteras det bara på öppningsbara fönster för att undvika rostangrepp på stålregeln.

Kipp står för underkantshängt och då kan fönsterbågen lutas ca 10 cm in i rummet. Detta är det primära läget vid ventilation till rummet. Att ventilationen är i överkant på fönstret gynnar luftcirkulationen på glasets insidan och det hindrar den varma luften som stiger från elementet att strömma ut i nederkant på fönstret vilket det ofta gör på traditionella fönster. Det blir både ekonomiskt och försäkrar god inomhusluft.

Microläge möjliggör en liten glipa i överkant mellan karm och båge. En bra funktion framförallt på de kalla månaderna av året eller för en liten ökning av ventilationen i huset.
I microläge är fönstret öppet ca 1-1,5cm i överkant av fönstret.

Kontakta oss för mer information

Ni är välkomna att kontakta oss via telefon, mail eller vår chatfunktion.
Vi hjälper er gärna med de frågor ni har.
Välkomna

Powered by Octaos Webshop